Yleistietoa Thaimaasta

Kuinka selviytyä ensimmäisestä retkestä Thaimaahan ja myös sen jälkeisestä elämästä Suomessa? Vastauksia kysymyksiin, vinkkejä, tapaetikettiä sekä mukavaa jutustelua. Tätä aluetta voivat lukea kaikki, kirjoittaminen vaatii rekisteröitymisen.

Valvojat: Tilac, Modet

Vastaa Viestiin
Avatar
BlackMike
ATM
Viestit: 19209
Liittynyt: 15.12.2003 11:23

Yleistietoa Thaimaasta

Viesti Kirjoittaja BlackMike »

Thaimaa, Hymyjen Maa

Yleistä

Alkuperäiseltä nimeltään Prathet Thai, joka tarkoittaa 'Vapaiden maata'. Pääkaupunki on Bangkok, joka lyhennetyltä alkuperäiseltä nimeltään tarkoittaa 'Enkelten kaupunpunkia', eli Krung Thep.

Thaimaa on Kaakkois-Aasiassa sijaitseva kuningaskunta, joka koostuu 76 eri provinssista. Kaiken keskipisteenä on tietenkin pääkaupunki Bangkok, joka on myös paljon muuta kuin valtion pääkaupunki. Bangkok on myös maan kaupallisuuden, politiikan, teollisuuden ja kulttuurin pääpiste. Asuupa siellä myös kuninkaallinen perhe. Arviot Bangkokissa asuvista ihmisistä vaihtelevat kuudesta kahteentoista miljoonaan, oikea asukasmäärä sijoittuneen tuohon keskimaastoon. Toki joka päivä kaupunkiin saapuu ihmisiä muista maanosista sekä maista lomailemaan, työntekoon sekä asioita hoitamaan, joten Bangkokin ihmismäärä päiväsaikaan on varmasti lähellä tuota 12 miljoonaa.

Nykyinen kuningas, Hänen Majesteettinsa, Kuningas Bhumibol Adulyadej on Thaimaan yhdeksäs kuningas Chakri-dynastiassa. Tämä 1927 syntynyt, kuninkaaksi vuonna 1946 siirtynyt Bhumibol on kansan keskuudessa erittäin pidetty ja rakastettu. Kuninkaan syntymäpäiviä vietetään Thaimaassa laajalti ja isoin juhlamenoin aina joulukuun viidentenä päivänä, jolloin koko maassa on nähtävissä suuria koristeita, konsertteja, juhlapuheita. Tätä päivää ei voi olla huomaamatta jos on tuona aikana matkalla Thaimaassa. Thaimaan pääministerinä toimii Thaksin Shinawatra, joka on samalla myös Thaimaan yksi rikkaimmista miehistä. Pääministeri taitaa myös pitää käytännössä maata hallinnassaan, kuninkaan rooli kun on valtajaottelussa lähinnä symbolinen.

Maantiede ja raha

Thaimaa yleisesti ottaen jaetaan neljään alueeseen: 1) Pohjois-Thaimaahan 2) Koillis-Thaimaahan (Isaaniin) 3) Keski-Thaimaahan sekä 4) Etelä-Thaimaahan. Asukkaita Thaimaassa on yhteensä noin 64 miljoonaa ja sen pinta-ala on yhteensä 513.115 neliökilometriä (vrt. Suomen pinta-ala, joka on 304.473 neliökilometriä sisältäen Ahvenanmaan). Thaimaan naapurimaita ovat Myanmar, Laos, Kambodzha ja Malesia

Thaimaan rahayksikkö on Baht (thb) jonka vaihtokurssi vaihtelee päivittäin suhteessa Euroon. Tällä hetkellä (03/2004) kurssi vaihtelee 47-50 välillä, eli yksi euro vastaa 47-50 bahtia, joka on kyllä erinomainen kurssi ja takaa mukavan ostovoiman Thaimaassa.

Thaimaan bahteja on olemassa tuhannen (1000), viidensadan (500), sadan (100), viidenkymmenen (50) ja kahdenkymmenen (20) seteleinä, 20 bahtin seteleitä on olemassa kahta erilaista mallia, vanhempaa ja uudempaa joka voi helposti mennä joskus sekaisin esim tuhannen bahtin seteliin nopeasti katsottuna.

Kilisevänä löytyy kymmenen (10), viiden (5), yhden(1), viidenkymmenen satangin (0,50) ja kahdenkymmenenviiden satangin (0,25) kolikoita. Muutamia muitakin kolikoita Thaimaassa on tehty, mutta välttämättä ei edes näe matkallaan noita kahta viimeksi mainittua kolikkotyyppiä kertaakaan, saati sitten harvinaisempia, esim kahden (2) bahtin kolikkoa.

Matkalle voi siis ottaa mukaan aivan tuttuja euroja ja hoitaa vaihtaminen Thaimaassa sitten pankeissa ja rahanvaihtopisteissä. Näitä pisteitä ei yleensä tarvitse liiemmin etsiä, melkein aina semmoinen osuu silmään, varsinkin turistikohteissa, myös pankkien konttoreita on runsaasti Thaimaassa, joten kannattaa muistaa, että niissä vaihto-operaatio onnistuu myös mainiosti eikä kurssit niin paljon vaihtele, että normaaleissa lomabudjettirahoissa paljon kurssitappioita pääse syntymään ellei nyt sentään ala vaihtamaan rahaa hotellien vastaanottotiskeillä, jotka järjestään tarjoavat noin 2-10 bahtia huonompaa kurssia per euro kuin mitä oikea kurssi on.

Thaimaassa käy kaupoissa ja hotelleissa myös yleisimmät luotto- ja maksukortit (Visa, Mastercard, American Express ja Visa Electron). Automaatteja on runsaasti kaupunkialueilla sekä turistikohteissa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että automaattinostosta menee 10.000 bahtin (noin 200 euroa) nostosta noin 7 euron kulut. Myös pankeissa onnistuu rahannostaminen luottokortilla, jolloin tuo sama kulu menee myös. Maksaminen kaupoissa luottokortilla on aivan tuttua puuhaa ja samanlaista kuin Suomessakin, osa pienemmistä liikkeistä kyllä koittaa ujuttaa myyntikomission laskun loppusummaan, mutta siihen ei ole pakko suostua, tuo on Thaimaassakin lainvastainen teko, kuten Suomessakin.

Luottokorttien kanssa ei varmaan ole ongelmia Thaimaassa sen enempää kuin muissakaan lomakohteissa ja samat turvallisuutta koskevat asiat kannattaa pitää sielläkin mielessä, eli ei tunnuslukua samassa paikassa kuin kortti on, älä päästä korttia silmistäsi jne jne, ja jos korttisi katoaa, ilmoita siitä välittömästi luottoyhtiöllesi, muuten joudut maksumiehen rooliin hyvin nopeasti.

Rahat ja luottokortit kannattaa matkan aikana säilyttää vaikkapa hotellin 'safetyboxissa' ja käyttää niitä vain tarpeen tullen. Mukana rahaa kannattaa pitää se määrä kun sitä arvelee käyttävänsä aina sinä päivänä, hotellille on nopea palata hakemaan lisää. Samoin passi ja muut paperit on hyvä pitää säilössä, moni suosii tapaa ottaa passista vaikkapa värikopio ja siihen muovilaminointi päälle, ja sitten tätä pitää taskussa alkuperäisen levätessä turvassa.

Uskonto

Thaimaa on ehkä maailman vahviten buddhistinen maa maailmassa, yli 90% kansasta kuuluu tähän uskontokuntaan. Tämä myös näkyy vahvasti katukuvassa, munkkeja ja temppeleitä ei voi olla havaitsematta. Thaimaa on hyvin suvaitsevainen maa muiden uskontojen suhteen, loput kansasta ovat muslimeja, kristittyjä, hinduja, sekä pienempien uskontokuntien edustajia. Thaimaassa ollaan yleisesti ottaen aika avoimia ja ymmärtäväisiä erilaisuudelle, kunhan kritiikki / loukkaava sanoma ei kohdistu kuninkaaseen, uskontoon tai Thaimaahan yleensä.

Ilmasto

Thaimaan ilmasto on ympärivuoden lämmin suomalaisittain ajateltuna. Yleensä puhutaan vain kahdesta sääkaudesta, mutta sää jaetaan siellä kolmeen vuodenaikaan:

Kuumaa ja kuivaa: tämä ajanjakso alkaa helmikuussa ja kestää toukokuun loppuun. Keskilämpötila on +34 C ja kosteusprosentti on noin 75.

Sateista, mutta myös aurinkoista: tämä ajanjakso sijoittuu kesäkuusta lokakuun loppuun. Keskilämpötila on +29 C ja kosteusprosentti on noin 87.

Kylmin ajanjakso sijoittuu sitten marraskuun ja tammikuun välille, jolloin lämpötila vaihtelee +20 ja +32 asteen välillä ja kosteusprosentti on alhaisempi kuin muuten.

Lämpötilat vaihtelevat myös Thaimaan eri alueiden mukaan, pohjoisessa on yleensä viileimmät kelit ja kylmimmän ajanjakson aikana vuoristoissa voi olla jopa pakkasta. Etelässä lämpötilan vaihtelut ovat pienimmillään, koko vuoden keskilämpötila on noin +28 C asteen tuntumassa.

Matkalla huomioitavaa

Thaimaassa käytetään 220V sähköjärjestelmää, eli Suomessa toimivat laitteet toimivat järjestään myös Thaimaassa, pistoke on hieman erilainen ja jotkut laitteet saattavatkin tarvita adapterin, jotta ne voidaan kytkeä kiinni. Thaimaasta ostetuista sähkötavaroissa kannattaa siis tämäkin huomioida ja huolehtia sitten pienistä pistokemuutoksista Suomessa.

Suomalaiset puhelinliittymät toimivat järjestään myös Thaimaassa (ainakin Sonera ja Radiolinja), niiden käyttö on kuitenkin kallista ja monesti onkin perusteltua ostaa paikanpäältä ns. prepaid-järjestelmällä toimiva puhelinliittymä. Sim-kortin ja hieman puheaikaa saa järjestään alle 500 bahtilla (10 euroa), toimivaksi osoittautuneita yhtiöitä ovat Ais ja DTAC, myös Orangen liittymät ovat kaupunkialueilla toimineet moitteetta, mutta sitten harvaanasutuilla alueilla saattaa olla ongelmia, tilanteet kuitenkin muuttuvat nopeasti välillä, joten päiväntilanne kannattaa tarkastaa kysymällä.

Ruokailu

Ruoka ja ruokailu ovat lempiasioita Thaimaassa, niin turisteille kuin thaimaalaisillekin. Syöminen ei ole vain masun täyttämistä ravinnolla, vaan vahvasti sosiaalinen tapahtuma jossa vaihdetaan kuulumiset ja nautitaan yhdessäolosta ja chilin polttelusta. Mukavaa vaihtelua kiirehtivään lounastyöpaikkaruokailuun istua rennosti ja tilata pöytä täyteen pikkurahalla syötävää, jutella niitä näitä ystävien kanssa ja nauttia elämästä.

Thai-ruoat ovat tulleet jo Suomessakin monen tietoisuuteen ja jonkinlaisesta buumistakin voidaan puhua kun ennen valloilla olleet kiinalaiset ruuat ovat nyt hieman väistyneet ja yksi jos toinenkin ravintola ja valmisruuanvalmistaja on ottanut listoilleen joko edes vähän thai-ruokaa muistuttavan tuotteen, tai sitten edes jotain nimeltään 'thaimaalaista'. Kaikkien maukkaan ruuan ystävien iloksi Suomessa on Thai-ravintola melkein jokaisessa suuremmassa kaupungissa, samoin Thai-ruokaan tarvittavien elintarvikkeiden saatavuus on lisääntynyt jopa tavallisiin marketteihin, joita täydentää loistavasti pienemmät erikoisliikkeet, jotka tarjoavat myös tuore- ja pakastetavaraa suoraan Thaimaasta (mm. yhteistyökumppanimme Siam-House, http://www.siam-house.fi ).

Vesijohtovettä ei suositella juotavaksi sellaisenaan, vaan kannattaa ehdottomasti suosia pullotettua vettä jota löytyy kaupunki- ja turistialueilla järjestään 50 askeleen päässä siitä missä seisot sillä hetkellä kun sinulle tulee jano, sama pätee yleensä myös ruokakojuun / ravintolaan.

Nyrkkisääntönä ruuasta voisi pitää sitä, että kaikki mikä paistetaan, on yleensä harvoin haitallista esim turistiripulin suhteen, poikkeuksiakin toki on ja monelle ensikertalaiselle jopa miedoin mahdollinen ruoka voi olla hikinen ja voimakas elämys jos ei ole mausteisiin tottunut. Hiljaa hyvä tulee -sanonta pätee hyvin mausteisuuden lisäämiseen, jos Suomessa pistelee poskeensa ravintolassa 'tuliseksi' mainittua tuotetta, ei kannata ylpistellen lähteä pyytämään ravintolassa tulista Thaimaassa, oppirahat tulee maksetuksi silloin kovimman kurssin mukaan eikä kivut yleensä jää vain syöntihetkeen, vaan myöhemmin on kyllä odotettavissa lisää kipuja.

Ongelmitta moni syö myös tuoreita hedelmiä jotka Thaimaassa ovatkin aivan erilaisia kuin koti-Suomessa nautittuna, ananas, rambutan, minibanaanit, meloni jne jne ovatkin herkullisia, että myös terveellisiä välipaloja, sekä edullisia myös hinnaltaan. Muutamalla eurolla ostaa jo semmoisen säkin hedelmiä, että niiden syöminen alkaa tuntumaan jo työltä vaikka syöjiä olisi useampikin.

Ruuan hinta on muutenkin edullinen Thaimaassa, ruoka-annosten hinnat alkavat ei-turistipaikkojen 10 bahtista päätyen hienojen ravintoloiden monien satojen bahtien hintoihin. Toki kun Thaimaassa ollaan, niin ylärajaa on vaikea löytää, tarvittaessa luksusta saa jos sitä haluaa, mutta tuoko se hinnan lisäksi mitään lisäarvoa tai jos ruokaa tarkastellaan, niin lisää makua, on toinen juttu. Moni kokenut matkaaja katsookin missä paikalliset syövät ja suuntaa itsekin sinne, hintataso on edullinen ja maku takuulla aito ja hyvä. Suuri paikallisten määrä on myös pieni tae siitä, että paikan hygienia ja laatutaso on kunnossa, kun huomaa miten tärkeä asia ruoka Thaimaassa on thaimaalaisille, voi huoletta valita paikakseen paikallisten suosiman paikan.

Toki länsimaiseen ruokaan tykästyneille on runsaasti varsinkin turistikohteissa valittavana eri ravintoloita, löytyy keittiökuntien mukaan jaottelua sekä ihan maakohtaisiakin ravintoloita. Esim. Pattayalta löytyy maanmainio ruoka- ja viihderavintola nimeltään Raymond's. Sieltä saa paikallista Thai-ruokaa, sekä myös suomalaisia suosikkeja alkaen porilaisista päätyen isoihin pihveihin. Länsimaisen ruuan hintataso on paikalliseen ruokaan nähden korkeampi, mutta monestiko on Suomessa syönyt ravintolassa ison pihvin tai vastaavan valkosipuliperunoilla viidellä eurolla?

Pikkunälkään katujen varsilla olevat ruokakojut vievät nälkäisen matkaajan huomion oitis kun semmoisen ohi menee, grillatun ruuan tuoksu on monesti vastustamaton, eikä kojun ohi pääse ilman 10-20 bahtin sijoittamista muutaman grillivartaaseen. Saman kiusauksen saa aikaan myös lukuisat nuudelikojut jotka tarjoilevat maanmainioita nuudelikeittoja pieneen ja isompaankin nälkään edulliseen, yleensä noin 20 bahtin hintaan.

Jos yksi asia pitää nostaa esiin Thaimaassa mikä siellä viehättää, niin se on ruokakulttuuri ja se, että miten helppoa ja halpaa on löytää maukasta ruokaa.

Jos on tarvetta ostaa esim hotelliin pientä välipalaa, niin siihen lukuisat kaupat, kioskit ja 7-11 (Seven-Eleven) ja Familymart -liikkeet tarjoavat apunsa. Moni näistä on auki 24h ja tarjoaa edulliseen hintaan perushygieniatarvikkeita, juomaa, pikkuruokaa ja ties mitä.

Lääkkeet ja matkavakuutukset

Thaimaasta saa hankittua lähes järjestään kaikki ne lääkkeet mitä Suomestakin saa ja monesti hinnat ovat murto-osan siitä mitä ne täällä maksaa. Reseptilääkkeitä kuljetettaessa maasta toiseen kannattaa muistaa se resepti ottaa mukaan mahdollisten tulli-epäselvyyksien välttämiseksi kummassakin maassa.

Matkustettaessa omatoimisesti on hyvä pitää mukana pientä ensiapu-laukkua, josta löytyy sideharsoa ja teippiä, pienet sakset, haavan putsausainetta, tulehduskipulääkettä (esim ibuprofeiinipitoista), vatsan neutralisoimiseen esim Imodiumia turistiripulin yllättäessä, laastareita, hydrokortisonivoidetta ihottumiin ja hyönteisten puremiin jos on taipumusta allergisuuteen niitä kohdattaessa, miksei lisäksi vielä yleisantibiootin pitäminen mukana jos matka suuntautuu alueille missä ei välttämättä ole asutusta ja apua aivan lähellä. Tämmöinen voi nopeasti pelastaa loman ja miksei hengenkin, esim vakavissa ruokamyrkytys- tai muissa vastaavissa tapauksissa.

Toki kannattaa aina hakeutua hoitoon vakavan sairauden tai onnettomuuden sattuessa kohdalle!

Tähän liittyen on hyvä pitää huolta myös matkavakuutuksista. Vakuutusten ehtojen ja korvattavien asioiden vertailu kannattaa, ja jos matkustaa esim vähänkään enemmän, niin koko vuoden voimassaoleva matkustaja- ja matkatavaravakuutus tulee halvimmaksi vaihtoehdoksi, hintaa alle 50 euroa vuodessa.

Suosituin matkavakuutus ja mahdollisesti jopa kattavin on Pohjolan Eurooppalainen, lisätietoa aiheesta matkatoimistoista sekä vakuutusyhtiöistä. Tuon 50 euron sijoituksella voi ongelmatilanteessa olla ratkaiseva merkitys, että onko se maksettu vai ei. Vakavasti loukkaantuneena on vaikeaa ellei jopa mahdotonta selittää maksuehdoista yms, vaan hoitoon on päästävä samantien. Matkavakuutuksen kortti on silloin kovaa valuuttaa ja takaa varmasti parhaimman hoidon vaikkei ko. sairaala olisikaan juuri sen matkatoimiston listoilla.

Ei ole myöskään hukkaan heitettyä aikaa ottaa etukäteen selvää matkakohteensa terveyspalveluita tarjoavista yrityksistä ja laitoksista, tällä, alle tunnin vievällä operaatiolla voi olla merkittäviä etuja ikävän onnettomuuden sattuessa.

Majoitus ja asuminen

Thaimaassa hotelliasuminen on yleensä ottaen tasokasta ja edullista. Ihan heti ei tule mieleen yhtä hyvää hintalaatu-suhteeltaan olevaa maata jossa on myös tarjolla näin runsaasti hotelleita mitä Thaimaassa on. Alle 20 euron vuorokausihintaan saa monesta kaupungista jo noin 40 neliöisen siistin huoneen ilmastoinnilla, kylpy/suihku + wc:llä, jääkaapilla ja televisiolla varustettuna.

Kuten yleensäkin Thaimaassa, ylärajaa hinnoille on vaikeaa löytää, niin majoituksenkin suhteen. Bangkokista löytyvät yhdet maailman loisteliaimmista hotelleista, mm. jo legendaarinen The Oriental -hotelli, jota pidetään jonkinlaisena kestosuosikkina ja jatkuvasti se kerää vanhoja ja uusia asiakkaita jotka haluavat kokea sen ilmapiirin. Viime vuonna maailman parhaaksi hotelliksi valittu The Peninsula Bangkok on myös erittäin hieno, sen huonevuokrat alkavat reilusta sadasta eurosta päätyen sinne mihin mielikuvitus ja halutut toiminnot sen lopuksi asettavat. Mutta jos mietitään esim noin sadan euron sijoitusta asumiseen yhdestä maailman parhaista hotelleista, niin monesta Euroopan kohteesta sillä ei saa tavallista standard- tai business-traveler -huonetta kummoisempaa itselleen, puhumattakaan palvelusta.

Thaimaassa on myös erittäin paljon hotelleja, jopa niin paljon, että huoneen saa järjestään hommattua myös ilman ennakkovarauksia. Monella onkin tapana järjestää huone pariksi ensimmäiseksi päiväksi etukäteen ja sitten miettiä tarkemmin minne olikaan menossa. Kuten kaikella Thaimaassa, myös hotelliasumisella on monta hintaa, lähes yhtä monta kuin on kysyjääkin. Puhelimessa ilmoitettu hinta voi olla aivan muuta kuin mitä ilmoitetaan sähköpostikyselyyn tai paikalla käynnillä, lisäksi on sitten vielä internet-sivuilla olevat hinnat, joten halvimman mahdollisen huoneveloituksen saamiseksi on monia konsteja. Pieni vaivannäkö välillä toki kannattaa, hinnoilla voi olla eroja suurestikin, varsinkin jos listahintoja ja loppujen lopuksi maksettavaksi tulleita hintoja verrataan. Listahinta voi olla esim suolainen 3500 bahtia (70 euroa) yöltä, mutta tiskillä maininta internet-sivulla olevasta hinnasta tiputtaa sen hetkessä 1500 bahtiin (30 euroa). Tinkiminen kannattaa ehdottomasti, vaikka se monesti meistä suomalaisilta vaikuttaa omituiselta ja hieman hävettävältäkin toiminnalta toisista.

Liikenne ja liikkuminen

Thaimaassa on vasemmanpuoleinen liikenne joka aiheuttaa jo monelle siihen tottumattomalle yllättäviä tilanteita tien ylittämisissä, autoista poistuttaessa, puhumattakaan, että itse siellä ajaisi!

Mopon/moottoripyörän tai auton vuokraamista ei mitenkään voi suositella ensikertalaiselle, tai kokeneemmallekaan Thaimaan matkaajalle!

Suomalaiseen liikeenteeseen verrattuna Thaimaan liikenne on kovin kaoottista ja ei niin sääntöhin sidottua kuin Suomessa. Thaimaassa jos missä korostuu se, että liikenteessä meillä kaikilla on velvollisuuksia, ei oikeuksia. Samoin korostuu sekin tosiasia, että isommalla on enemmän etuja, tätä etuaan käyttävät hyväksi bussit, rekat ja kuorma-autot häikäilemättömästi ja monesti varmaan ajattelemattomuuttaankin.

Autotiellä voi yht'äkkiä tulla vastaan mitä tahansa jalankulkijasta täysperävaunuun, eikä välttämättä omalla kaistallaan. Oman mausteensa soppaan antavat myös koirat, lehmät sekä puhvelitkin, jotka harvoin osaavat katsoa liikennettä ennen tielle ryntäämistään. Kannattaa siis harkita muutamaan kertaan ainakin, että haluaako välttämättä vuokrata auton tai mopon/moottoripyörän. Jos päätyy vuokraamisen kannalle, niin kannattaa noudattaa ehdotonta varovaisuutta ja huolehtia edes omalta osaltaan turvaväleistä yms asioista. Tällöin on jo enemmän kuin suositeltavaa, että on se matkavakuutus kunnossa!

Kannattaa myös muistaa, että mopot ja muut hitaammat ajoneuvot kulkevat yleensä tien vasemmassa reunassa, voisi jopa sanoa, että pientareella. Keskellä kaistaa suomalaisittain ajava mopo/moottoripyörä saa kyllä nopeasti läheltä-piti -ohituksia ja tööttäyksiä osakseen.

Ajokokemuksen kartuttamista ei myöskään kannata aloittaa esim Bangokista, jonka liikenteen ruuhkaisuus ja kaoottisuus hakee vertaistaan koko maailmasta. Jos ja kun liikenteeseen päättää itse omin voimin lähteä, kannattaa se aloittaa mahdollisimman syrjäisessä paikassa jossa saa selkärankaansa ohjelmoitua vasemmanpuolen liikenteen, ryhmittymisen kääntyessä, sekä sen, että kummalle puolelle tietä sitä risteyksen jälkeen oikein sijoitutaankaan.

Myös ajoneuvon hallintalaitteet ovat monesti sijoitettu ratin 'väärälle' puolelle suomalaisittain, eli suuntamerkin viiksikytkin on ratin oikealla puolella. Manuaalivaihteisen auton vaihteita pitää vaihtaa tietenkin sitten vasemmalla kädellä oikean sijaan, polkimet ovat sen sijaan pysyneet samoin kuin ne on Suomessakin.

Kaupunkialueilla sopiva matkavauhti on 40-60 km/h:n tuntumassa, moottoriteillä 60-120 km/h on matkavauhdin rajana. Kovin hanakasti sakkoja ei ylinopeudesta saa, eikä tutkia kovin usein edes näe missään, mutta aina välillä on edessä vierailu poliisiasemalla tai sitten sakon voi hoitaa epävirallisesti rikospaikallakin ojentamalla hieman 'teerahaa' poliisille tämän sitä pyytäessä. Turvavyöratsioita näkee aina välillä, eli sen vyön käyttö on pakollista kuten Suomessakin, mutta ennenkaikkea se on erittäin suositeltavaa. Sama pätee myös kaksipyöräisten kuljettajiin kypärän suhteen, vaikka paikalliset eivät turvavyötä tai kypärää yleensä pidäkään, ei kannata antaa turvallisuuden tunteen sumentaa mieltä, samat fysiikan lait pätevät Thaimaassakin kolaritilanteissa.

Autoa vuokratessa tarvitset yleensä passin, ajokortin, kansainvälisen ajokortin sekä voimassa olevan luottokortin, tai vaihtoehtoisesti joutuu maksamaan esim 5000 bahtin omavastuu/takuusumman. Autojen hinnat ovat alkaen noin tuhannen bahtin vuorokausihinnasta päätyen hienoimpien autojen noin 5000 bahtin vuorokausivuokraan. Alkaen mallit ovat yleensä Toyoto Soluna Vios ja Honda City -autoja. Skootterivuokran hinta on yleensä noin 150-300 bahtista alkaen, päätyen isoimpien moottoripyörien päivävuokriin, jotka ovat samaa luokkaa kuin autoissa.

Vuokratessa kannattaa varmistaa, että autoissa ja kaksipyöräisissä on kaikki vakuutukset kunnossa, myös varkausvakuutuksen osalta. On kovin ikävää huomata puutteita kulkuneuvon vakuutuksissa kun jotain on jo sattunut. Hyvällä vuokraliikkeellä on myös tarjota 24h auttava puhelin ongelmatapausten varalle ja monelta se jo löytyykin.

Liikkumiseen ei aina tarvita tietenkään vuokravälinettä, vaan matka hoituu helpoiten ottamalla lähialueiden liikkumisiin taksi. Taksitoiminnassa on hieman eroja riippuen vähän missäpäin Thaimaata ollaan, Bangkokissa esim liikenne hoidetaan mittari-takseilla tuktukeilla (3-pyöräinen, moottoripyörästä modifioitu 2-3hengen kulkuneuvo), moottoripyörätakseilla (luvassa voi olla hurjaa kyytiä ja pujottelua, heikkohermoiset älkööt vaivautuko) sekä SkyTrainilla, joka on osoittautunut nopeaksi tavaksi matkustaa muuten niin ruuhkaisessa kaupungissa. Sitten taas esim Pattayalla taksiliikenne nojautuu pääasiassa lavataksien varaan, eli tavalliseen pickup-henkilöautoon, johon on rakennettu istuimet lavalle sekä katos. Yleisluontoisena ohjeena voisi sanoa, että matkan hinta kannattaa sopia aina etukäteen ellei käytetä mittariveloitusta. Jos mittariveloitusmahdollisuus on mahdollinen, se on järjestään halvempi vaihtoehto kuin sovittu hinta.

Pidempiä matkoja pääsee kätevästi bussilla, ilmastoidut bussit matkaavat mistä tahansa kaupungista ja pitäjästä melkeinpä jokaiseen Thaimaan kolkkaan ja notkoon. Hinnatkaan eivät päätä huimaa, esimerkkinä mainittakoon Bangkok - Pattaya matka joka maksaa noin sata bahtia (2 euroa) ilmastoidulla bussilla. Suhteellisen mukava ja ehdottomasti omaa autoa turvallisempi tapa matkustaa Thaimaassa paikasta toiseen. Haittapuolena voidaan pitää ehkä hitautta, välillä matka kahden pisteen välillä voi viedä kaksi tuntia, kun se seuraavana päivänä viekin viisi tuntia.

Yksi vaihtoehto on myös vuokrata auto kuljettajan kanssa, tämä vaihtoehto tarjoaa jo varsin joustavaa matkantekoa, ja esimerkiksi minivanin (pakettiauto tyyliin Toyota Hiace ilmastoinnilla ja 7-9 penkillä) maksaa noin 1500-2000 bahtia per vuorokausi ja toki kuljettajalle voi tuohon päälle tarjota ruuatkin. Välillä hintaan lisätään vielä diesel-kulut päivävuokran päälle (dieselin litrahinta alle 20 bahtia litralta, eli alle 50 centtiä). Tämä on erittäin suositeltava vaihtoehto esim lapsiperheelle tai isommalle ryhmälle, on mahdollisuus pysähdellä matkan aikana eikä kenenkään tarvitse uskaltautua itse ajamaan liikenteen sekaan. Myöskin mitä enemmän on ihmisiä kyydissä, sen pienemmäksi tulee hinta per henkilö.

Lentäminen on tietenkin aina hyvä vaihtoehto, se on Thaimaassa edullista sekä turvallista. Maaliikenteen vaarat ja riskit kun vielä huomioidaan, niin pidemmillä matkoilla erittäin suositeltavaa. Yhdensuutainen lento esimerkiksi Bangkok - Chiang Mai -välillä maksaa noin 2000 bahtia (noin 40 euroa), matka-aikaa noin tunti. Thai Airwaysin kalusto on nykyaikaista ja hyvässä kunnossa. Myös palvelu on toiminut aina moitteetta ja se kuuluisa hymy tulee aina kaupanpäälle. Välillä viikonloppulennoilla voi olla juuri se haluttu lento täynnä, mutta usein pelastus löytyy sijoittamalla hieman enemmän ja ostamalla business-luokan lipun, hinnan lisäystä on noin 20% ja se voi parhaimmillaan tarkoittaa yhden ylimääräisen lomapäivän säästämistä ja kaupanpäälle tietenkin business-lippuun kuuluvat Lounge-edut, pikkusyötävää, pukeutumis- ja peseytymistilat jne jne. Muistathan, että jos sinulla on jo ennestään Star Alliancen -lentobonus-kortti, niin saat sillä myös hankittua pisteitä Thaimaan sisäisistä lennoista.

Ei pidä unohtaa myöskään junaliikennettä, joka sekin tarjoaa turvallisen ja halvan tavan matkustaa. Monesti myös nopeampi kuin bussilla matkustaminen. Bangkokista pääsee useaan eri kohteeseen vaivatta ja nopeasti junalla, puhumattakaan sen halpuudesta. Bangkokista pääsee kymmeniin kohteisiin päivä- ja yöjunilla. Monesti juuri yöjunan käyttäminen esim Chiang Maihin mennessä 'säästää' yhden hotelliyön kustannukset (lähtö 22:00, perillä 11:50) Aikatauluja eri kohteisiin voi tutkia rautateiden omilta internet-sivuilta osoitteesta: http://www.railway.co.th/httpEng .

Hintataso on myös edullinen kuten jo mainittu, esim. tuo Bangkok - Chiang Mai -yhteys maksaa alle 25 euroa makuuvaunussa (1.lk), 2. luokan makuuvaunussa hinta jää noin puoleen 1.lk:n hinnasta, nämä hinnat siis Express -junassa. Tavallisissa junissa halvimmillaan tuon hieman alle 800 kilometrin matkan kulkee noin 2,5 eurolla (3.lk). Mutta tuo vaihtoehto tuskin sopii kaikille tai kaikkien mukavuuskynnykselle, mutta tuo on takuulla erilaisia elämyksiä tarjoava retki.

Ostokset

Thaimaa on ostajan paratiisi, mitä sieltä ei löydy, sitä ei tarvita. Bangkokissa olevat, toinen toistaan isommat ja loisteliaammat tavaratalot sykähdyttävät ensimmäisellä kerralla sinne eksyvää turistia. Tunnelma on hieman erilainen kuin astuttaessa esim Stockmannille sisään, huomioi kiinnitty ensin puhtauteen, myyjien ilahduttavan suureen lukumäärään, tavaroiden esillelaiton huolellisuuteen ja asettelun huolellisuuteen. Pikkuhiljaa alkaa hahmottamaan tavaran määrää, sen jälkeen yleensä hyvin miellyttäviä hintoja esim. Suomen hintoihin tottuneelle.

Tavaratalot tarjoavat mukavan vilpoisen hengähdystauon muuten kuumaan ilmastoon, ne ovat järjestään hyvin ilmastoituja. Lisäksi niiden yläkerrassa on lähes aina ns. 'Food Market' (esim MBK-tavaraton ruokakerros on jo pieneksi legendaksi muodostunut, suosittelen!), pieniä keittiöitä joista jokainen myy hieman erilaista ruokaa edulliseen hintaan. Asia hoituu yleensä niin, että ensin ostetaan kuponkeja erilliseltä kassalta ja sitten kupongeilla hoidetaan maksupuoli halutuissa keittiöissä.

Tavaratalot ovat myös sinänsä helppoja ostospaikkoja, että niissä on yleensä kiinteä hintataso, ei ole suotavaa eikä tarpeellista alkaa tinkimään. Hinnat ovat mitä hintalapussa lukee, tämä on välillä helpottavan terapeuttista ostaa jotain ilman laskimen kanssa leikkimistä, tosin sekin on hauskaa välillä.

Thaimaa on myös täynnä erinäisiä toreja, marketteja, kojuja, katukaupustelijoita ja ties mitä helppoheikkejä. Niistä löytää tuotteita huomattavan edulliseen hintaan, mutta ei välttämättä suoraan saa sitä halvinta tarjousta, tinkiminen on päivän teema ja erittäin suositeltavaa. Esimerkiksi farkuista ilmaan heitetty tarjous 800 bahtia ei ensialkuun kuullosta pahalta kun miettii farkkujen hintaa esim Suomessa, mutta kun keskustelu jatkuu, voi hinta tippua 200-500 bahtin tuntumaan. Tavalliset farkut toki halvemmallakin, mutta jos haluaa paikallisittain sanottuna 'something special', niin niistä pitää maksaa hieman enemmän.

Hinnat paikanpäällä ovatkin niin halpoja, että olisi hieman huvittavan kuuloistakin jo ostaa Suomesta t-paitoja ja shortseja matkalle mukaan, paikanpäältä ostetut t-paidat hintaan 2-4 euroa kappaleelta yhdistettynä 2-5 euron shortseihin ovat hyvin edullisia. Laadussa nämä vaatteet eivät häviä yhtään Suomessa myytäviin, ja miksi häviäisivät, moni puuvillatuote on tehty juuri nimenomaan Thaimaassa. Eli vaatteet ovat myös hyvä kohde tuoda Suomeen, vaatteet kesäajaksi hankkii helposti, nopeasti ja halvalla. Myös paksumpia vaatteita löytyy, mm. collegepaitoja ja talvitakkejakin, mutta niiden löytäminen on jo vaikeampi operaatio välillä, mutta kysyvä ei tieltä eksy.

Suosituimpia tuotteita mitä Suomeen tuodaan on varmasti myös teetetyt miesten- ja naisten puvut. Jo sadalla eurolla saa kohtuulaatuisen puvun parilla kauluspaidalla. Lisää maksamalla saa sitten valita parempia materiaaleja, mm. kashmirvillaa. Kannattaa muistaa teetettyjen vaatteiden kanssa perussääntö, että vaatetta tulee sovittaa sen tekovaiheiden aikana muutaman kerran, jotta se saadaan hyvin istuvaksi.

Eli vaikka hätäisimmät räätälit kehuvat tekevänsä puvun 20 tunnissa, niin ei siihen pidä langeta. Hyvää ei voi saada halvalla ja nopeasti, näistä kolmesta vaihtoehdosta voi valita vain kaksi. Kokemus on osoittanut, että puvun tekemiseen menee vähintään 3 vuorokautta, jolloin sitä pääsee sovittamaan kahdesta kolmeen kertaa sen valmistumisen aikana, yleensä tämä on aivan riittävä määrä.

Osa elektroniikasta on myös edullisempaa kuin Suomessa, mutta kannattaa selvittää takuuasiat ennen ostoa, että tuotteessa on ns. worldwide-takuu, joka kattaa myös Suomen, muuten korjaustilanteet voivat olla harmillisen vaikeita. Kultatuotteet ovat myös edukkaampia kuin Suomessa, paikallinen melkein 24 karaattinen kulta maksaa noin 7500 bahtia (150 euroa) / baht (baht on myös paikallinen kullan yksikkö, joka tarkoittaa 15,16 grammaa). Työn hinta esim. korujen teettämisen suhteen on edullista ja sitä kannattaa käyttää hyväkseen jos on aikeissa teettää esim. itsesuunnittelemansa korun. Kullan päivittäin noteerattavan hinnan voi tarkastaa kätevästi netistä osoitteessa: http://www.bangkokpost.com , niin välttää ylihinnan pyytämisen kultaliikkeessä asioitaessa, yleensä myyjillä on tapana koittaa pyytää vähintään muutaman sadan bahtin lisähintaa kun ostajana on ei-thaimaalainen.

Passi ja viisumit

Suomen kansalaiset saavat vierailla Thaimaassa ilman viisumia turisteina maksimissaan 30 päivää yhtämittaisesti. Passin tulee olla viisumivapaan matkan ajan voimassa. Maahantulolomake täytetään lentokoneessa matkalla Thaimaahan. Pidempien yhtäjaksoisten vierailujen ajaksi tarvitaan viisumi Thaimaan konsulaatista Helsingistä. Jos matka on pidempi kuin tuo viisumivapaa 30 päivää, niin passin tulee olla matkan jälkeen voimassa vähintään kolme kuukautta, joissakin tapauksissa kuusi.

On myös hyvä seurata kansainvälisiä uutisia, sekä tarkastaa Suomen Ulkoministeriön matkustustiedotteet ennen matkaa heidän internet-sivuiltaan osoitteesta: http://formin.finland.fi

Kannattaa myös muistaa, että Thaimaa on eri paikka kuin kotimaamme Suomi, mennessämme lomalle sinne, olemme heidän vieraitaan, joten olisi kohtuutonta odottaa asioiden olevan aina samoin kuin ne ovat Suomessa. Myös tapakulttuuri on erilaista, asia mikä voi tuntua meistä jokapäiväiseltä, koetaan loukkaavaksi siellä, sama toisinpäin.

Sormilla osoittaminen, jalkapohjan näyttäminen, toisen päähän koskeminen, käsien voimakas heiluttaminen puheen aikana, kovaääninen puhe, kuninkaan loukkaaminen tai uskonnon kritisoiminen ja epäkunnioitus saa varmasti aikaan hankaluuksia, pahansuopia katseita tai jopa fyysistä kosketusta yhdistettynä kipuun.

Thaimaassa on sanonta 'mai pen rai' joka voisi suomeksi käännettynä olla vaikkapa 'mitäs tuosta' joka kuvastaa elämänasennetta ja filosofiaa yllättävän paljon. Ennen kiivastumistaan ja numeron tekemistä mitättömästä asiasta kannattaa miettiä mielessään, että onko asia tosiaan niin vakava, että se vaatii hermostumisen ja mielipahan aiheuttamisen.

Thaimaalaiset hymyilevät paljon, hymyilevät kun on hauskaa, hymyilevät kun ei ole hauskaa, hymyilevät myös ns. vaikeissa tilanteissa jolloin ovat hämillään esimerkiksi pienessä kolaritilanteessa, sitten kun länsimaalainen alkaa ottamaan kierroksia ja naaman sävy muuttuu punaiseksi ja äänen voimakkuus kasvaa, thaimaalainen hymyilee entistä leveämmin, tällöin tulee muistaa, että tilanne ei missään nimessä ole hänestä hauska tai hupaisa. Hän vain hymyilee, koska ei halua alkaa huutamaan/räyhäämään ja näin menettämään mahdollisesti enemmän kasvojaan, jota pidetään arvossa Thaimaassa.

Henkilö joka pysyy tyynenä ja vakaana vakavissakin tilanteissa nauttii arvostusta. Tähän kasvojen menetykseen liittyy myös se, että kun kysytään tietä jonnekin kohteeseen thaimaalaiselta, lähes poikkeuksetta ko. henkilö tietää missä kohde on ja sanoo jonkun suunnan minne mennä, tiesi tämä sitten missä kohde oikeasti on tai ei.

Thaimaassa tervehditään tekemällä 'wai' ja lausumalla 'Sawad dii', eli laitetaan kämmenet yhteen ja tehdään pieni nyökkäys päällä. Käsien korkeudella on tärkeä merkitys ja sillä osoitetaan miten paljon arvostetaan tervehdittävää kohdetta. Thaimaassa kaikilla on oma paikkansa/arvonsa. Kaikkein ylinpänä tietenkin itse kuningas, munkit ja Buddha. Lapsia ei tervehditä yleensä ollenkaan vaikka nämä tervehtisivätkin sinua, ei myöskään hotellien ja ravintoloiden henkilökuntaa, toki jos wain haluaa tehdä, sen voi tehdä asettamalla kädet esim vatsan korkeudelle, mutta ehkäpä parempi vain hymyillä ja hieman nyökätä.

Jos vierailet paikallisten ihmisten kotona, niin kaikkein ylimmällä asteikolla perheessä on isovanhemmat joita tervehditään ensin. Muista vieraillessasi perussäännöt jalkojen suhteen etenkin, parasta istua ns. lotusasennossa, jolloin jalkapohjilla ei suoranaisesti tule osoitettua ketään henkilöä tai esim. kotialttaria.

Tässäpä alkuun vähän alustusta aiheesta. Kysymyksiä vain reilusti ja arkailematta! Tervetuloa!
Kollikatti

Viesti Kirjoittaja Kollikatti »

Thaimaalaiset hymyilevät paljon, hymyilevät kun on hauskaa, hymyilevät kun ei ole hauskaa, hymyilevät myös ns. vaikeissa tilanteissa jolloin ovat hämillään esimerkiksi pienessä kolaritilanteessa, sitten kun länsimaalainen alkaa ottamaan kierroksia ja naaman sävy muuttuu punaiseksi ja äänen voimakkuus kasvaa, thaimaalainen hymyilee entistä leveämmin, tällöin tulee muistaa, että tilanne ei missään nimessä ole hänestä hauska tai hupaisa. Hän vain hymyilee, koska ei halua alkaa huutamaan/räyhäämään ja näin menettämään mahdollisesti enemmän kasvojaan, jota pidetään arvossa Thaimaassa.
Tämä on tosiaan asia mitä varmasti monen on alussa vaikea ymmärtää.

Kun ensimmäistä kertaa, nykyisen tyttöystäväni kanssa tuli riitaa ja korotin ääntäni, vastasi hän hymyilemällä. Kun huusin, ettei tässä pitäisi olla mitään hymyilemisen aihetta, hymy sen kun vaan leveni. Hän oikeastaan nauroi. Sitä ajatteli, että pitääkö tuo minua nyt ihan pilkkanaan. Todellisuudessa hän oli peloissaan ja hämillään, eikä suinkaan huvittunut tilanteesta.

Ja huutamalla et mitään asiaasi helpota tai nopeuta, päin vastoin.
Maltti on valttia :wink:
Kalervo kaartinen
Viestit: 25
Liittynyt: 25.7.2006 14:36
Paikkakunta: Helsinki

Re: Yleistietoa Thaimaasta

Viesti Kirjoittaja Kalervo kaartinen »

Tuosta liikenteestä haluaisin sanoa sanan. Kaupunkiliikenteessä jalankulkijalla on oltava pitkä pinna ja hyvät hermot mennessään kadun yli. Suojatie maalausta ei näytä kukaan ymmärtävän tai ei ainakaan reagoi mitenkään. Älä koskaan luota siihen että suojatiellä jalankulkijaa väistetään ,ei takuuvarmasti väistetä. Ainakin Pattayalla kaduilla joissa on vilkas liikenne pitää vaan rauhallisesti mennä kadun keskelle ja odottaa että toiselta kaistalta loppuu liikenne. Autoilijat väistää helpoimmin paitsi rekat ja bussit. Kaiken törkeimpiä ovat mopot ja moottoripyörät. Jos autoilija hiljentää nopeutta päästääkseen jalankulkijan varo sen auton takaa hyökkääviä kaksipyöräisiä ne tulee tosi lujaa. :smt006 :smt006
mauri
Viestit: 8
Liittynyt: 5.11.2008 19:52

Re: Yleistietoa Thaimaasta

Viesti Kirjoittaja mauri »

näinhänse mennee
mutta jos sulaudut liikenteeseen
eli njärki käteen ja potta päähän
huomaavat paikalliset, jotta "länkkäri" liikentessä
...sinne vain sekaan ja kaikki menee vasemmaltakin puolen hyvin...
ei tarvii tosiaankin pelätä sitä liikennettä, pitää vain nauttia esim: 125 sokootterin vauhdista niillä teillä,
kaasua voi höllentää tai pistää ns kaakkoon
no hätä
Kaitsu
Viestit: 789
Liittynyt: 16.12.2003 8:36

Re: Yleistietoa Thaimaasta

Viesti Kirjoittaja Kaitsu »

Kalervo kaartinen kirjoitti:Ainakin Pattayalla kaduilla joissa on vilkas liikenne pitää vaan rauhallisesti mennä kadun keskelle ja odottaa että toiselta kaistalta loppuu liikenne.
:?: :? ......toisaalta loistava neuvo itsemurhaa suunnitteleville!
Kun noiden kaistojen kaytto on mita on ja mopojen pujottelu, niin ei koskaan kannata moista neuvoa toteuttaa :!: (poislukien keskikorokkeella varustetut tiet)
Tieda kaksi sohjolalaistakin viimeisen 15v. ajalta, joiden maallinen vaellus on paattynyt moiseen temppuun.

8)
Avatar
expatrium
Isaninportinvartija
Viestit: 56606
Liittynyt: 16.12.2003 12:15

Re: Yleistietoa Thaimaasta

Viesti Kirjoittaja expatrium »

mauri kirjoitti:näinhänse mennee
mutta jos sulaudut liikenteeseen
eli njärki käteen ja potta päähän
huomaavat paikalliset, jotta "länkkäri" liikentessä
...sinne vain sekaan ja kaikki menee vasemmaltakin puolen hyvin...
ei tarvii tosiaankin pelätä sitä liikennettä, pitää vain nauttia esim: 125 sokootterin vauhdista niillä teillä,
kaasua voi höllentää tai pistää ns kaakkoon
no hätä
Paljonko ja mistä on maurilla ajokokemuksia liikenteessä olosta Thaimaassa?
Krapin liikennettä ei ainaan voi verrata vaikkapa nyt "pattisen" säpinöihin?

Tuo, että huomaavat on varmasti suurempi riskinä, kuin etuna :wink:
Kun maa lähenee, niin vitsit vähenee.
mauri
Viestit: 8
Liittynyt: 5.11.2008 19:52

Re: Yleistietoa Thaimaasta

Viesti Kirjoittaja mauri »

kau khwaai kirjoitti:
mauri kirjoitti:näinhänse mennee
mutta jos sulaudut liikenteeseen
eli njärki käteen ja potta päähän
huomaavat paikalliset, jotta "länkkäri" liikentessä
...sinne vain sekaan ja kaikki menee vasemmaltakin puolen hyvin...
ei tarvii tosiaankin pelätä sitä liikennettä, pitää vain nauttia esim: 125 sokootterin vauhdista niillä teillä,
kaasua voi höllentää tai pistää ns kaakkoon
no hätä
Paljonko ja mistä on maurilla ajokokemuksia liikenteessä olosta Thaimaassa?
Krapin liikennettä ei ainaan voi verrata vaikkapa nyt "pattisen" säpinöihin?

Tuo, että huomaavat on varmasti suurempi riskinä, kuin etuna :wink:
Ei todellakaan olekokemusta kuin Krabilta. Voi vähän harjoitella esim. Ao Nagissa. Kun pääsee systeemistä perille voi suunnata esim. maaseudulle ja vaikka Krabi Towniin. Krabi Townissa ja lähettyvillä keskikoroke erottaa ajosuunnat ja puolellaan on kolme ajokaistaa, joista yksi on varattu hitaalle liikenteelle. Itse kaupungissa isommat risteykset on valo-ohjattuja, joissa kello näyttää koska valot vaihtuvat. Jos isommilla pyörillä ajamisesta ei ole kokemusta---niin tuskin kannatta vuokrata --- meikälle 125:n oli oikein sopiva, riittää vauhti muun liikenteen mukaan ja vaimokin pysyy kyydissä takana. No pieniä ohjeitahan sielltä tulee, kuskina pidä ajatus koossa mitä olet tekemässä. Pisinn reitti päivää kohden oli n. 130 km, kyllä siinä pipon hikkinauha meinasi kastua ja perä puutua...
...niin pattijoella meininki on toista...kuitenkin ne holtittomat säännöt pätee sielläkin...tervettä maalaisjärke mukaan :lol:
yeti
Viestit: 1278
Liittynyt: 1.9.2007 3:43

Re: Yleistietoa Thaimaasta

Viesti Kirjoittaja yeti »

liianwilu
Viestit: 6
Liittynyt: 31.8.2012 22:49

Re: Yleistietoa Thaimaasta

Viesti Kirjoittaja liianwilu »

Täällä on kyllä kivan iso paketti tietoa, kiitos kaikille jotkas on jaksanut kirjotella :) Saattaa olla kohta lähtö kiikarissa jossei nää säät rupee maagisesti paranemaan :smt004 :smt005
painotalo
Avatar
Peku
Viestit: 9620
Liittynyt: 19.12.2003 17:28
Paikkakunta: Ylämummola

Re: Yleistietoa Thaimaasta

Viesti Kirjoittaja Peku »

Onko Thaimaassa missään enää nähtävissä merkkejä japanilaisten miehityksestä II-maailmansodan aikana, muuta kuin Kwai-joen silta :smt017 Kiinnostaisi myös tietää miten tilanne Thaimaassa eteni kyseistä konfliktia ennen, sen aikana ja sen päättyessä. Jotenkin veikkaan että Siamin naiset laitettiin asialle "pehmittämään" japseja :wink: ja taisivat siinä onnistuakin.
Vivy
Viestit: 3
Liittynyt: 26.1.2013 1:05

Re: Yleistietoa Thaimaasta

Viesti Kirjoittaja Vivy »

Hyvää yleishyödyllistä tietoa, kiitos.
maasian
Viestit: 2
Liittynyt: 5.3.2013 16:20
Paikkakunta: Ympäri Ämpäri Aasia
Viesti:

Re: Yleistietoa Thaimaasta

Viesti Kirjoittaja maasian »

Tämä tuli sopivasti, olen vielä ihan öö-näiden juttujen kanssa. Kiitos, oli hyvä lukema.
Snorken
Viestit: 1
Liittynyt: 12.12.2013 12:23

Re: Yleistietoa Thaimaasta

Viesti Kirjoittaja Snorken »

Lisää tietoja esimerkiksi Thaimaalaisista erikoisemmista juhlista löytyy myös sivustolta http://www.huippumatkailu.fi/äkkilähdöt-Thaimaa. Siellä sanotaan näin:

"Jos nautit juhlimisesta, mutta et halua Thaimaan matkasi aikana juhlia suomalaiseen tapaan, kannattaa suunnistaa johonkin Thaimaan parhaista ja erikoisimmista juhlista. Uutta vuotta vietetään Thaimaassa erittäin kosteasti, nimittäin vesisodan merkeissä. Ihmiset kerääntyvät kaduille kastelemaan niin tutut kuin tuntemattomat. Jos päätät viettää uuden vuoden Thaimaan lomalla, kannattaakin kaikki elektroniikka suojata.

Uudenvuoden voi Thaimaan loman aikana viettää myös kiinalaisittain. Täytyy kuitenkin muistaa, että juhla sijoittuu kiinalaisen kalenterin ensimmäiseen päivään. Käytännössä tämä tarkoittaa jotakin päivää tammikuun 20. päivän ja helmikuun 21. päivän välillä.

Loy Karthong -festivaaleilla pääset unohtamaan huolesi ja murheesi. Kyseessä on valon juhla, jossa lähetetään pienet, kynttilöillä varustetut ja koristellut lautat eli karthongit kanaviin ja jokiin. Samalla usein toivotaan jotain ja toiveen uskotaan toteutuvan, jos kynttilä ei sammu ennen kuin karthong häviää näkymättömiin."

Kuukausittain täydenkuun aikaan on Koh Phanganin saarella Full moon party. Tarjolla on tuolloin useiden DJ:den tarjoamaa musiikkia, jonglööreitä, tulennielijöjitä ja juotavaa. Kuuluisin juoma on ns. bucket eli ämpärissä tarjottava ja pillillä juotava juoma. Sen sisältö ja hinta vaihtelevat esimerkiksi viskipullosta energiajuomaan."
Avatar
expatrium
Isaninportinvartija
Viestit: 56606
Liittynyt: 16.12.2003 12:15

Re: Yleistietoa Thaimaasta

Viesti Kirjoittaja expatrium »

Tässä pari hyvää linkkiä, tietoa Thaimaasta.
Thailand General Information
http://www.thaiwaysmagazine.com/thailan ... lance.html
http://www.tourismthailand.org/Thailand
Kun maa lähenee, niin vitsit vähenee.
Avatar
I ovn
Isaan on My Mind
Viestit: 1898
Liittynyt: 15.12.2003 22:55
Paikkakunta: Korso/Si Khiu

Re: Yleistietoa Thaimaasta

Viesti Kirjoittaja I ovn »

Lisää tietoja esimerkiksi Thaimaalaisista erikoisemmista juhlista löytyy myös sivustolta http://www.huippumatkailu.fi/äkkilähdöt-Thaimaa. Siellä sanotaan näin:

"Jos nautit juhlimisesta, mutta et halua Thaimaan matkasi aikana juhlia suomalaiseen tapaan, kannattaa suunnistaa johonkin Thaimaan parhaista ja erikoisimmista juhlista. Uutta vuotta vietetään Thaimaassa erittäin kosteasti, nimittäin vesisodan merkeissä. Ihmiset kerääntyvät kaduille kastelemaan niin tutut kuin tuntemattomat. Jos päätät viettää uuden vuoden Thaimaan lomalla, kannattaakin kaikki elektroniikka suojata.
Huippumatkailu antaa hieman harhaanjohtavaa tietoa kun kirjoittavat vain uudestavuodesta. Pitäisi muistaa mainita että kyse on thaimaalaisten perinteisestä uudestavuodesta jota juhlitaan 13 - 15 huhtikuuta. Normaalia länsimaista uuttavuotta juhlitaan Thaimaassa ilman vesisotia.
เข้าเมืองตาหลิ่ว ต้องหลิ่วตาตาม
Avatar
TonyFinn
Viestit: 1323
Liittynyt: 1.5.2011 21:43
Paikkakunta: Pattaya / Helsinki

Re: Yleistietoa Thaimaasta

Viesti Kirjoittaja TonyFinn »

I ovn kirjoitti:
Lisää tietoja esimerkiksi Thaimaalaisista erikoisemmista juhlista löytyy myös sivustolta http://www.huippumatkailu.fi/äkkilähdöt-Thaimaa. Siellä sanotaan näin:

"Jos nautit juhlimisesta, mutta et halua Thaimaan matkasi aikana juhlia suomalaiseen tapaan, kannattaa suunnistaa johonkin Thaimaan parhaista ja erikoisimmista juhlista. Uutta vuotta vietetään Thaimaassa erittäin kosteasti, nimittäin vesisodan merkeissä. Ihmiset kerääntyvät kaduille kastelemaan niin tutut kuin tuntemattomat. Jos päätät viettää uuden vuoden Thaimaan lomalla, kannattaakin kaikki elektroniikka suojata.
Huippumatkailu antaa hieman harhaanjohtavaa tietoa kun kirjoittavat vain uudestavuodesta. Pitäisi muistaa mainita että kyse on thaimaalaisten perinteisestä uudestavuodesta jota juhlitaan 13 - 15 huhtikuuta. Normaalia länsimaista uuttavuotta juhlitaan Thaimaassa ilman vesisotia.
Thai Lomaopas, kirj. Seppo Seppänen. “Sangen monien naisten säärissä näkyy paloarpia.”

Tuossa yksi esimerkki lisaa. Mina en ainakaan ole paloarpia nahnyt.
Suomessa kateus voittaa kiimankin!
Avatar
expatrium
Isaninportinvartija
Viestit: 56606
Liittynyt: 16.12.2003 12:15

Re: Yleistietoa Thaimaasta

Viesti Kirjoittaja expatrium »

TonyFinn kirjoitti: Tuossa yksi esimerkki lisaa. Mina en ainakaan ole paloarpia nahnyt.
Minä olen nähnyt aika monella, oikeassa jalassa, pohkeen sisäpuolella, kun ovat sen käräyttäneet tulikuumaan mopon pakoputkeen.
Kun maa lähenee, niin vitsit vähenee.
Avatar
MrTravkin
"Riisikeppimode"
Viestit: 9908
Liittynyt: 14.4.2004 15:08
Paikkakunta: Espoo

Re: Yleistietoa Thaimaasta

Viesti Kirjoittaja MrTravkin »

Pitäähän se thaimaalainen mopokortti olla :wink: Minulla se on vasemmassa sääressä edessä nilkan yläpuolella kun Nouvo kaatui heti parkkiin laitettuani ja menin sitä oikealta puolelta nostamaan kurkottaen kaatuneen mopon yli sarviin :smt021
Avatar
MauKhang
Raketti-insinööri
Viestit: 28619
Liittynyt: 15.12.2003 12:01
Paikkakunta: Singhapore

Re: Yleistietoa Thaimaasta

Viesti Kirjoittaja MauKhang »

Leima on, vasemman jalan pohkeen ulkosyrjässä. Syy: mopotaksi peruutti pakoputkensa siihen.

Kyllähän noita on aika monella ja thaimaalaisilla varsinkin kun pienestä pitäen touhuavat niiden mopojen kanssa.

tämä nyt ainakaan ei ole sossukyylien syytä
Batok

Re: Yleistietoa Thaimaasta

Viesti Kirjoittaja Batok »

Haastattelussa Thaimaan matkailun asiantuntija Antti Helin

http://travelbird.fi/blog/haastatteluss ... tti-helin/
Avatar
expatrium
Isaninportinvartija
Viestit: 56606
Liittynyt: 16.12.2003 12:15

Re: Yleistietoa Thaimaasta

Viesti Kirjoittaja expatrium »

Tässä yksi hakulinkki lisää.
http://www.salty-liquorice.com/fi/linkit/
Johon voi myös ilmoittaa muutoksista, ja puuttuvista linkeistä. :idea:
Kun maa lähenee, niin vitsit vähenee.
Vastaa Viestiin